piątek, 26 czerwca 2009

Irlandzki chleb na sodzie.


Jestem zła. Chciałabym wstawiać podpisy na zdjęcia, tzw. watermarki. Wczoraj już właściwie znalazłam programik, który to umożliwia, no a dziś... Więc dopóki ktoś mnie nie przyuczy, albo sama jakimś cudem nie odkryję tego, to będa zdjęcia takie, jak są. 

Koniecznie trzeba pocieszyć się gorącym chlebkiem, a błyskawiczny chleb (robienie - 3 minuty, pieczenie 30-40) to irlandzki chleb na sodzie. Przepis znalazłam na stronie brytyjskiej "nauczycielki/ mistrzyni" gotowania Delii Smith. Przetłumaczyłam, wypróbowałam na sobie i innych i jest git. 


Składniki

175 g) maki z pełnego przemiału. Ze zwykłą tortową też wychodzi, jest lżejszy50 g zwykłej mąki, np nadal tortowej 50 g płatków owsianych25 g  zarodkow pszenicy (do kupienia w realu na polce ze zdrową żywnością, marcpolu) 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru1 duże jajo275 ml maślankiJeśli nie ma maślanki można grecki jogurt wymieszać z mlekiem pół na pół, też będzie dobrze.Wymieszać wszystkie składniki widelcem w misce i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (najładniej wychodzi z keksówki ok. 20 cm). Rozgrzać piekarnik do 190 stopni i wstawić na ok. 40 minut.
Lekko przestudzone kromki posmarować grubo masłem i ściekające masło zlizywać z palców. Ku poprawie nastroju.

3 komentarze:

  1. Królowo, do zdjęć spróbuj Picasy - prosta i przyjazna.

    OdpowiedzUsuń
  2. he he he... widze, ze po Mazurach musisz wpasc do mnie na ykhm, spotkanie edukacyjne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. edukacja zawsze. ponad wszystko.

    OdpowiedzUsuń