środa, 24 czerwca 2009

Błyskawiczny makaron z krewetkami.



Paczkę wstążek makaronowych - tagliatele, papardelle (ja wolę te drugie, szersze)
Pudełko krewetek koktajlowych w zalewie ok 150 g
Kilka dojrzałych pomidorów koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
Garść świeżych listków bazylii
sól morska, pieprz
oliwa

Ostatnio jakoś ciężko i mięśnie było, co od razu waga łazienkowa zauważyła. Więc jak tylko słońce na chwilę wyszło i zapotrzebowanie na kaloryczność potraw spadło, a na siedzenie w ogrodzie i nicnierobienie wzrosło, zrobiłam superszybki i przepyszny makaron z krewetkami.

Wstawiamy wodę na makaron, osoloną, zgodnie ze sztuką dajemy 1l wody na 100g makaronu. Próbujemy pamiętać, że "po włosku" to sos ma podkreślać smak makaronu. Więc lepiej kupić naprawdę dobry makaron, nawet jeśli kosztuje ponad 10 zł za paczkę. I tak drogo nie będzie, a efekt wiadomy.
Wrzucamy do wrzącej wody naszą pastę i gotujemy o minutę krócej, niż podano na opakowaniu. Na 3 minuty przed zaplanowanym końcem gotowania podgrzewamy w rondelku na małym ogniu oliwę (ilość dopasowujemy do własnych upodobań, ja daję ok 2łyżek na każde 100g makaronu), wrzucamy plasterki czosnku i pozwalamy na to, żeby zapach czosnku rozszedł się po kuchni. Czosnek w tej oliwie nie może absolutnie zbrązowieć, naprawdę idealnym momentem jest ten, w którym czosnek zaczyna pachnieć, a nie smażyć się. Dodajemy krewetki, liczymy do 10, zestawiamy całość z ognia. Dłużej trzymane w cieple krewetki z zalewy zrobią się malutkie, suche i niesmaczne.
Odlewamy makaron, ostukujemy sito z nadmiaru wody i przerzucamy wszystko z powrotem do garnka, w którym gotowaliśmy nasze kluski. Umieszczamy na bardzo małym ogniu. Wlewamy oliwę z czosnkiem i krewetkami, dorzucamy pomidorki i bazylię. Pozwalamy przez kilka chwil oliwie oklejać makaron, wykładamy na podgrzane talerze. Cały pic polega na tym, żeby nie przetrzymać żadnego ze składników w temperaturze. One nie mają się ugotować, tylko ogrzać. Można podać z wiórkami parmezanu, ale i bez tego jest pyszne. Sól i pieprz - jak każdemu do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz