Zaskakujące w smaku, wcale nie marchewkowe, ale imbirowe, wilgotne i jednocześnie kruche, pełne witamin i antybakteryjnych cudów. Lubią je wszyscy, także mięsożercy.
Składniki:
po 1 marchewce na osobę + 1 dodatkowa.
3 ząbki czosnku
ok. 1 cm imbiru
1 jajko (jeśli małe do 2)
3 łyżki mąki
garść pestek słonecznika
sól
pieprz
Warzywa zetrzeć na tarce lub w malakserze na wiórki, wbić jajko, dodać mąkę, słonecznik, przyprawy. Smażyć do zezłocenia po dwóch stronach, na oleju. Podawać z kiełkami, buraczkami, dowolną surówką.
niedziela, 27 lutego 2011
sobota, 19 lutego 2011
Ciastka owsiane uzależniające.
Połasuchować każdy lubi, ale liczyć kalorie i przeliczać je na obwodocentymentry jesteśmy mniej chętni. Przynajmniej ja jestem. Dlatego ciasteczka owsiane, które brzmią taaaaak zdrowo, no to i płatki owsiane, i brak żółtek i brązowy cukier... Zrobiłam Okazały sie tak pyszne i tak wypeniły cały dom cynamonowym zapachem, że zima minęła (prawie) w ich towarzystwie. Przepis podała Marta Gessler w Wysokich Obcasach:
Ubić masło, cukier, białka.
Porcjami dodawać sypkie składniki, wymieszać.
Na niewysmarowaną blachę lub (lepiej) na suchy papier do pieczenia nakładaćporcyjki masy, lekko spłaszczać.
Piec w 180 st.C 10 minut.
Uzalezniają:)
- 220g płatków owsianych
- 200g mąki
- 200g cukru brązowego
- 100g masła
- 2 białka
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki cynamonu (ja czsem daję więcej)
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
Ubić masło, cukier, białka.
Porcjami dodawać sypkie składniki, wymieszać.
Na niewysmarowaną blachę lub (lepiej) na suchy papier do pieczenia nakładaćporcyjki masy, lekko spłaszczać.
Piec w 180 st.C 10 minut.
Uzalezniają:)
Ciasto czekoladowe
W pilnej potrzebie zrobienia czegoś słodkiego "na już" wygooglowałam ten oto przepis na ciasto czekoladowe: http://www.gotowanie.v9.pl/ciasta_czekoladowe/proste_ciasto_czekoladowe.html
Muszę przyznać, że wolę bogatsze w czekoladowym smaku wypieki. To ciasto jest bardziej kakaowo- murzynkowe, ale bardzo lekkie, puszyste. Wyszło bardzo ładnie pomimo tego, że wlałam je do dużo większej (2x) formy. Wspaniale smakowało z zimnym mlekiem. Uważam, że to fajne weekendowe drugie śniadanie.
Muszę przyznać, że wolę bogatsze w czekoladowym smaku wypieki. To ciasto jest bardziej kakaowo- murzynkowe, ale bardzo lekkie, puszyste. Wyszło bardzo ładnie pomimo tego, że wlałam je do dużo większej (2x) formy. Wspaniale smakowało z zimnym mlekiem. Uważam, że to fajne weekendowe drugie śniadanie.
Subskrybuj:
Posty (Atom)