czwartek, 24 września 2009

Chińskie kulki

Chińskie kulki, ale niekoniecznie erotyczne. Wspaniale pachnące, do tego lekkie i prawie bezkaloryczne. Chociaż są tak pyszne, że chce się je jeść, i jeść, i jeść, to pewnie i kalorie się zbiorą:). Ale kit kaloriom w oko, bo życie jest za krótkie, żeby sie byle czym przejmować, a jedzenie potrafi być wspaniale zmysłowe i dające dziką rozkosz. A więc,  rozkosz  z chińskimi kulkami:

400 g mielonego kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
2 -3 cm posiekanego w słupeczki świeżego imbiru (lub startego)
1/3 pęczka drobno posiekanego cieniuchnego szczypiorku
6 namoczonych grzybów shiitake (zastąpiłam boczniakiem i było pysznie)
paczka makaronu sojowego "nitki"
sól
pieprz
jajko


Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, posiekane grzyby i makaron w ok, 2 cm niteczkach. Dodajemy jajo, formujemy kulki i gotujemy na parze min. 10 min. Czas gotowania zależy od wielkosci kulek. Najlepiej spróbować.

Można podać z ryżem i słodko - kwaśnym sosem, ja podaję tylko z sosem i uzywam Thai Heritage Sweet chilli sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz